Proglašen Rezervat biosfere MURA-DRAVA-DUNAV
Izvrsna vijest za sve murologe, ljubitelje prirode, ekologe, zaštitare, ekipu Zelenkapice...

Zaštita Međimurske prirode bilježi još jedan povijesni datum. U srijedu 11. srpnja, UNESCO je na 24. sjednici Međunarodnog koordinacijskog vijeća Programa 'Čovjek i biosfera' koji se od 9. do 13. srpnja 2012. održava u sjedištu UNESCO-a u Parizu proglasio prekogranični Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Ovaj rezervat biosfere drugo je područje Republike Hrvatske uključeno u ovu mrežu, nakon planine Velebita proglašenog još davne 1977. Rijeke Mura-Drava-Dunav predstavljaju ekosustav koji ima visoku biološku i krajobraznu raznolikost uz velik broj ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, rijetke poplavne šume i močvarna staništa („mrtvice“, sprudovi, pješčane obale rijeka...) uz koja se gnijezde rijetke i ugrožene ptice poput male čigre, orla štekavca i crne rode. Površina ovog rezervata u Hrvatskoj iznosi 395 860,7 ha i proteže se kroz 6 sjevernih hrvatskih županija. Zaštita u kategoriji rezervata biosfere u Hrvatskoj temelji se na Regionalnom parku Mura – Drava i Parku prirode Kopački rit te ekološkoj mreži RH.

Proglašenje prekograničnog rezervata biosfere veliki je izazov i odgovornost svih pet zemalja Europe koje su uključene u zaštićeno područje (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija, Srbija) u cilju usklađivanja očuvanja bioraznolikosti i socio-ekonomskog razvoja područja rezervata.

Objavljeno 11 Jul 2012 - Roberta Radović
Logarska dolina - jedna i jedina!
I dok su te nedjelje 8. srpnja pojedini članovi našli svježinu na noćnom usponu Ivančice, tročlana ekipa (Igor, Davor, Božo) pridružila se izletničkoj grupi planinara u organizaciji HPD Međimurje i krenula u osvajanje vrha Rinke 2433 mnv. U nastavku razgledajte svježinu te svima nam drage - jedne i jedine - Logarske doline viđene kroz fotografsko oko Anđelka Borkovića. A za srijedu 11. srpnja najavljujemo internu prezentaciju doživljaja uspona na Rinke jednog našeg Extrema. Okupljamo se u 19.30 sati na terasi Littere.

Cijeli tekst •
Objavljeno 10 Jul 2012 - Roberta Radović
Ulazak u 44 na 1060
Vrh i svježina Ivančice uz potporu Extrema učinili su ulazak u čudesnu brojku 44 posebnim i nezaboravnim događajem. Fala svima! Prije svega četiri mušketira (Željac, Andrija, Robi, Zvone) koji su sjajno pratili "ritam" noćnog uspona. Fala puno i četvorki koja je bila šlag na torti: Monika i bebica, Tatjana i Armin. Fala i svim ostalim čestitalicama. Neka nam svima bude što više ovakvih životnih i planinskih visina i družbi! .... RobertaCijeli tekst •
Objavljeno 09 Jul 2012 - Roberta Radović
Svježina s Risnjaka!
Nije ugodna klima u Međimurju ovih dana. Vrućina u kombinaciji sa sparinom. Zato su Extremi potražili svježinu svak prema svojim preferencijama: Franz leti nebeskim visinama zajedno s kolegama zmajarima. Željaca je dozvala noćna hladovina Ivančice, a svježinu iz Gorskog kotara i vrha Risnjaka donio nam je Andrija...
Cijeli tekst •
Objavljeno 05 Jul 2012 - Roberta Radović
Akcija plastične vrećice
Znate li da je za razgradnju plastičnih vrećica u okolišu potrebno čak 450 do 1000 godina? Riješite se kućnih zaliha tih šuškavih napasti i odložite ih na ekološki i društveno prihvatljiv način ovog petka i subote prigodom akcije skupljanja plastičnih vrećica. Akcija je dio programa organiziranih povodom Međunarodnog dana zadruga koji se obilježava prve subote u srpnju. Ujedno ćete moći na prodajnom štandu Humana Nova nabaviti ekološke platnene vrećice za svakodnevu upotrebu. U Čakovcu će se vrećice prikupljati na Trgu Republike, a u Prelogu na Trgu slobode s početkom u 8 sati, pa sve do 20 sati u petak odnosno do 17 sati u subotu. Organizatori akcije su socijalna zadruga Humana Nova, CEDRA Čakovec i Inner Wheel Klub Prelog (uz potporu Volonterskog ureda Međimurja). Svojim aktivnim učešćem u akciji pomoći ćete prirodi, radu udruge Humana Nova i razvoju zadrugarstva u Hrvatskoj.

Objavljeno 05 Jul 2012 - Roberta Radović
Zov Logarske doline
Tko je jednom kročio u Logarsku dolinu uvijek joj se vraća. HPD Međimurje poziva sve planinare i ljubitelje prirode na izletničko-planinarsku turu u nedjelju 8. srpnja. Organizirat će se 3 grupe. Izletnička grupa je prilagođena svima s manjom fizičkom kondicijom te za djecu i predviđen je uspon od slapa Rinka do doma na Okrešlju. Za planinarsku grupu predviđen 5-6 satni uspon do Savinjskog sedla 2000 mnv uz srednju fizičku kondiciju za tehnički zahtjevnu stazu (klinovi, sajle). Treća grupa uspinje se na Rinke 2433 mnv vrlo zahtjevnom stazom za što je potrebna alpinistička oprema za osiguranje. Svatko se prema svojoj želji i preferencijama može priključiti željenom smjeru uspona. Svima se preporučuje oprema za visokogorsko planinarenje, a za vrh Rinku potrebno je ponijeti kacigu, pojas i komplet za samoosiguranje. Prijevoz je organiziran autobusom i cijena od 110 kuna uključuje i cijenu ulaznice u Park prirode Logarska dolina. Polazak je u 4 sata ujutro kod Macanovog doma u Čakovcu. Izlet će se otkazati samo u slučaju jako lošeg vremena. Prijave i uplate se primaju do 6. srpnja kod Anđelka Borkovića (098 55 33 63) ili na sastancima društva svakog ponedjeljka u 20 sati u Domu amatera. Planinari iz HPD Međimurja poručuju: “Hodi z nami, nau ti žal ! “

Objavljeno 27 Jun 2012 - Roberta Radović
Uključite se u istraživanje života šišmiša
Znate li da su šišmiši najugroženija skupina sisavaca prema Direktivi o staništima Europske unije? Na pad brojnosti te životinjske populacije utječe uništavanje njihovih prirodnih obitavališta, prekomjerna upotreba pesticida i sindorm “bijelog nosa”. Stoga su u cilju podizanja svijesti o njihovoj važnosti godine 2011. i 2012. proglašene Međunarodnom godinom šišmiša. Prvo znanstveno istraživanje o šišmišima na području Međimurja provodi Marina Kipson, dipl. ing. biologije . Ovih dana, točnije od utorka 26. pa sve do petka 29. lipnja Marina će na terenima oko rijeke Mure od sumraka do 1 sat u noći provoditi terensko istraživanje. Ukoliko ste zainteresirani sudjelovati u snimanju eholokacije (metoda kojom se određuje položaj okolnih predmeta odašiljanjem zvukova visoke frekvencije) možete kontaktirati znanstvenicu na broj 098 9037 316 i najaviti svoje sudjelovanje u ovoj noćnoj pustolovini i istraživačkom radu. Istraživanja na području Međimurske županije operativno pomaže Javna ustanova Međimurska priroda. (fotografiju ustupila M. Kipson: Dugouhi šišmiš Myotis bechsteinii)

Objavljeno 26 Jun 2012 - Roberta Radović
Put oko svijeta u pola sata
Zateknete li se ovih dana u Zagrebu izdvojite pola sata i krenite na zanimljivo putovanje kroz jedinstvenu multisenzornu izložbu. Autor projekta intrigantnog naziva “Put oko svijeta u pola sata” je Davor Rostuhar. Učionice V zagrebačke gimnazije (Klaićeva 1) preoblikovane su u 12 čudesnih svjetskih destinacija koje možete doživjeti kroz fotografije, glazbu, miris, opip, okus... Ponesite i svoju fotografiju s putovanja i zalijepite je na “Globus doživljaja”. Možda ćete osvojiti nagradno putovanje koje su osigurali sponzori izložbe. A kupnjom jedne od Rostuharovih fotografija možete i humanitarno djelovati (više o projektu saznajte na www.kek.hr). Putovati svijetom u pola sata može se svakodnevno od 16 do 22 sata sve do 30. lipnja. Extremna četveročlana ekipa na svom proputovanju zabilježila je i nekoliko foto kadrova:


Cijeli tekst •
Objavljeno 23 Jun 2012 - Roberta Radović
Događa se...
Događa se ponekad i da Extremi zaglibe u "spiljarenju" po "Podroomskim" prostorima...

Objavljeno 23 Jun 2012 - Roberta Radović
Zajedničko putovanje!
Zajedno: sve sami pustolovi, putnici, prirodnjaci...slika govori više od riječi.
(foto: Nenad Kovačić, www.moja-putovanja.com)bonus plus na adresi:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.313026345455849.71746.220667978025020&type=3
Objavljeno 16 Jun 2012 - Roberta Radović

<< Prethodni 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 Sljedeći >>

Content Management Powered by CuteNews